F.A.Q
Vragen over het omschakelen
Vragen over de producten
overige vragen
Hoe begin ik?
In het begin gebeuren er twee dingen: oude was en siliconenlagen gaan loslaten en je hoofdhuid produceert te veel haaremulsie (vet).
Deze vetoverproductie van je hoofdhuid komt omdat je het haar jaar in jaar uit hebt ontvet.
Het vet houden van je hoofdhuid en haar is ook bescherming tegen bacteriën en andere indringers. Deze bescherming is voor het lichaam belangrijk, van levensbelang.
Tegelijkertijd laten oude waslagen langzaam maar zeker los. Zorg ervoor dat je in deze fase je eigen haarvet (emulsie) zo goed mogelijk verdeelt over je haar. Tot in de puntjes. Dus borstel, borstel, borstel. Het liefst met een natuurharen borstel. Maak deze borstel regelmatig schoon.
Dus altijd eerst je haarvet verspreiden over heel je haar, tot in de puntjes, anders raakt het onbeschermd. Het is net alsof de hoofdhuid sensoren heeft die dit registreren. Pas als het goed verdeeld is, ga je je haar wassen met zout of het te veel wegnemen met de duster en dusterborstel. De handdoek en de duster komt niet tussen de schubben, daar blijft het haarvet zitten.
Hoe lang duurt het omschakelen?
De omschakeltijd is bij iedereen verschillend. De eerste fase: het tot rust komen van de vetoverproductie (het kost tijd voordat je hoofdhuid ‘gelooft ‘ dat je er echt mee stopt met ontvetten) en het kwijtraken van de siliconen-/waslagen duurt van 3 weken tot 3 maanden of soms langer.
Als de haarvetproductie tot rust is gekomen kom je in de tweede fase. De haaremulsie wordt meer verfijnd van kwaliteit en de hoofdhuid gaat precies op maat reageren en produceren wat op dat moment nodig is. Die fase kan wel een half jaar of langer duren. Maar vraagt niet meer zoveel zorg als de eerste fase.
Kost het meer tijd de verzorging met de Sea & See methode?
In het begin zeker. Vooral het vele borstelen en regelmatiger wassen. Daarna kost het juist veel minder tijd.
Komt het door alle chemische stoffen in de shampoos dat mijn haar zo reageert?
Alexandra: Ik heb vanaf mijn 18e biologische shampoo gebruikt, maar mijn reactie op stoppen met shampoo was precies hetzelfde.
Ik heb nog wat shampoo en dacht dat op te gebruiken en dat af te bouwen.
Dit kun je doen. Maar het is wel iedere keer een stap terug in het proces, je maakt de hoofdhuid weer actiever. Een andere optie is dat je de duster in een zeepbadje dompelt en daarmee je haar daar waar het vet is wast. Zo kom de zeep niet bij je hoofdhuid en wordt deze niet overprikkeld. Daarna weer goed het haarvet verdelen over je haar om het te beschermen.
Kan ik tussendoor mijn haar nog af en toe wassen met shampoo?
Alexandra: ‘Omdat ik in het begin nog niet de duster en handdoeken tot mijn beschikking had heb ik het langzaam gedaan: 1 x shampoo, 1 x zout. Dan 2 x zout en 1 x shampoo… en geprobeerd zo min mogelijk mijn hoofdhuid te ontvetten. Je rekt het zo langzaam op. Maar ik vond het heel moeizaam gaan. Vandaar dat ik verder ben gaan zoeken naar hulpmiddelen.’
Het borstelen, kan ik dat het beste doen met een borstel met echte haren?
Ja, het is mijn ervaring dat je met natuurharen borstels gemakkelijk je eigen haaremulsie verdeelt over je haar.
Daarnaast borstel je hiermee efficiënt de oude lagen siliconen en was uit je haar.
Alle aardolie producten (plastics) werken levenskracht afnemend en zijn daardoor stressvol voor haar en hoofdhuid.
Mag de handdoek wel of niet in de droger?
Als er microvezel aanwezig is in de handdoek (Towel Combi en Towel Microfiber) liever niet in de droger. Ook de dusters gemaakt van microvezel niet. Als het microvezel gedeelte te warm wordt gaan de holle vezels dichtsmelten en daarmee verliest de vezel zijn vet opnemend vermogen.
De katoenen handdoeken en dusters kunnen probleemloos in de droger.
Kan ik de duster vaker als een keer gebruiken?
Het beste is de duster na ieder gebruik te reinigen. Naast haarvet en stof trekt het haarzout ook storende energieën uit je haren weg. Al lijkt de duster soms niet vuil na een keer gebruik, is het toch beter deze iedere keer te wassen. Dat kan in de wasmachine (let op gebruik nooit wasverzachter, dat gaat in de holle vezel zitten waardoor het al vol is en er geen haarvet meer bij kan) of met wat handzeep en water. Door het gebruik van zeep laat de vezel het vuil weer los.
Wat is het verschil tussen de Sea & See haarverzorgingsmethode en gewone shampoos?
Shampoos en haarzepen zijn gebaseerd op een heel ander systeem van verzorging. Al deze middelen nemen je eigen haar en hoofdhuid bescherming weg (ontvetten) en stoppen er iets anders voor in plaats terug in. Als je alleen zou ontvetten, laat je het haar en de hoofdhuid onbeschermd achter, gaan alle haarschubben uitstaan met als gevolg dat het haar dof wordt en snel breekt. Bij ‘gangbare shampoos’ is dat siliconen, en bij bio shampoos zijn dat vaak verschillende was soorten. Sea & See respecteert en ondersteunt juist jouw natuurlijke, unieke en precies op maat haar bescherming. Daarnaast heeft Sea & See een methode ontwikkeld waardoor het overschakelen naar echte natuurlijke haarverzorging gemakkelijker wordt.
Als je natuurlijke shampoos hebt gebruikt gaat het dan gemakkelijker?
Het is niet mijn ervaring dat het dan gemakkelijker gaat. Ik hoor dat ook niet van anderen. Ook bio shampoos of shampoobars/zeep ontvetten en nemen je eigen haaremulsie weg en de shampoos voegen daarvoor in plaats waslagen toe. Wat ik wel hoor is dat de ontgiftende reactie minder intensief is als je altijd biologische shampoos hebt gebruikt. (De Sea & See haarverzorgingsproducten hebben een ontgiftende werking zowel fysiek als emotioneel.)
Hoe denk jij over baking soda en naspoelen met azijn?
Baking soda ontvet behoorlijk. Naspoelen met azijn is nodig omdat anders de haarschubben te veel open blijven staan. Ook hierbij zie je een overproductie van haarvet en daarmee ook langzaam maar zeker uitputting van de hoofdhuid. Het doet zeker geen beroep op het zelfverzorgend vermogen van het lichaam. Voordeeltje is wel dat je weet wat in je haar doet.